top of page

Om vi fanns i lexikon:

Smakbruket

s. v. – Best. frm. av smakbruk ['sma:kbru:k], v. beskr. seder kopplade till användande och korsbefruktande av de fem grundsmakerna salt, sött, surt, beskt och umami. s. Smakbruk, syftande till plats för kvalitets- och hållbarhetsdriven hantering av matprodukter. Historiskt sprunget ur skillnaden mellan besprutad/GMO-framställd mat och sk. äkta, naturlig vara, där den senare har ett betydligt rikare smakspektrum.

Vår historia

Det var inte bättre förr, men vi har förr att tacka för mycket av det som är bra idag. Spannmål, rå-varor, kryddor, recept och matvanor, är resultat av en lång arvsstafett av uppfinningsrikedom. Allt vi äter och dricker nu, är frukter av våra förfäders och förmödrars smarta lösningar på hur livsmedlen kan lagras längre, smaka godare och mätta fler.

 

Det är svårt att säga exakt när, men någonstans längs historien gick det över styr. Antibiotika, pesticider och penningsummor tilläts tränga undan kvalitet, näring, smak och respekt för naturen.

 

När vi för 25 år sedan lämnade Malmö för den Skånska landsbygden så var det med funderingar som: Hur påverkas omvärlden av vår livsstil? Vad finns egentligen i maten vi ger våra barn?  Vad kan vi göra för att bidra till en hållbar framtid? Svaren på dessa frågor är förstås många,

Carina & Jonas

men ett som förvandlats till hjärtefråga för oss är livsmedelshantering och de mönster vi skapat runt våra kostvanor i Sverige. Vi tror att små individuella förändringar kan ge stora positiva effekter i längden.

 

Så när vi år 2011 slog upp dörrarna till dåvarande Österlens matmarknad – nuvarande Smakbruket – var det  under mantrat att bra mat ska vara tillgänglig för alla. Vi har gjort det till vårt kall att återta gårdagens hushållstänk, för att omsätta det till en hållbar utsikt för morgondagen.

 

Smaklig spis!

Den 1:a maj 2018 fick Smakbruket nya ägare som vill slå in under samma mantra. Inom kort kommer en beskrivning av Marcu och Carolinas historia.

bottom of page